great music in a small room

Op deze pagina presenteren wij voornamelijk muzikanten die bij het grote publiek minder bekend zijn, afkomstig uit de rootsmuziek.

Muziektip juni 2018........Sam Baker

De Texaanse singer songwriter Sam Baker is een fenomeen. In meerdere opzichten. 
In 1986 zat Sam Baker in een trein in Peru, die werd opgeblazen door terroristen. Hoewel levensgevaarlijk gewond, was hij de enige overlevende in zijn coupé. Hij onderging vele operaties, vele ups en downs en had diverse baantjes om de medische rekeningen te kunnen betalen. Sam Baker moest opnieuw leren bewegen, lopen, spreken en gitaarspelen (ditmaal linkshandig). Zijn gedeeltelijke doofheid leidde tot de opvallende, gruizige zangstem. 

Al zoekende in zijn leven, probeerde hij uit te vinden wat het betekent als je een aanslag overleeft, terwijl anderen sterven. Hij begon veel van zijn observaties en overpeinzingen op papier te zetten, eerst zonder enige samenhang. Later veranderden die teksten in liedjes.  Sam Baker maakte in de periode 2004 -2009 drie albums (Mercy, Pretty World, Cotton) die hij later ‘The Mercy Trilogy’ noemde, met als thema: ‘Iedereen is overgeleverd aan de genade van andermans droom’.  

De song  ‘Broken Fingers’ is een in memoriam voor het Duitse jongetje, met wie hij net voor de aanslag aan het praten was. Sam Baker's beschadigde vingers zijn het gedenkteken.

these broken fingers
some things don’t heal
I can’t wake up from a dream
when the dream is real
these broken fingers


Een optreden bijwonen van Sam Baker is een bijzondere belevenis; zijn persoonlijkheid, zijn gitaarspel, de opvallende stem, het schakelen in een song van vertellen naar zingen en omgekeerd, zijn teksten… 
Voor meer informatie:
 http://www.sambakermusic.com/

Sam Baker - Broken Fingers

Sam Baker - Waves

Sam Baker - Cotton

Sam Baker - Cotton